Data: 2001-12-05 22:04:54
Temat: Re: proszę o przepis na pyszną kolację...
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jan Delmanowicz" <j...@e...pw.edu.pll> wrote:
>Witam!
>Postanowiłem uczcić 6. grudnia jakąś bardzo smaczną kolacją we dwójkę
>Problem w tym, że chciałbym zrobić coś dla mnie nowego, w miarę prostego
> i koniecznie bardzo smacznego.
>Podajcie mi jakiś ciekawy przepis, please...
Pozwolę sobie na skomponowanie kolacji z przepisów
zaproponowanych na grupie...
1 Ryba zaproponowana przez Sassanach
"Ryba słodko-kwaśna
filety rybne np 500g
jajka (użyjemy tylko białek) 2 szt
mąka ziemniaczana - kilka łyżek
wódka lub spirytus (2-3 lyżki )
imbir (świeży koniecznie!)
sok z cytryny lub ocet winny
kostka bulionowa z kury
cukier, sól, olej do smażenia
Sos: /można zrobić go wcześniej/ Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce.
Zrobić "rosolek" z kostki, dodać sok cytrynowy, cukier i imbir.
Zagotować,
zagęścić mąką ziemniaczaną do konsysytencji rzadkiego kisielu.
Rybę oczyscić z ewentualnych osci, pokroić w kawałki, osuszyć i
delikatnie
osolić.
Panierka: Białka jaj ubijać na pianę dodajac szczypte soli. Po
chwili dodać
wodke i troche mąki ziemniaczanej. Dokonczyć ubiajnia do
sztywnej piany.
Kawałki ryby zanurzać w masie balkowej i smażyć w glębokim
tłuszczuna złoty
kolor.
Sos podajemy oddzielnie, do tego ryż"
Sassanach
2. Deser - jeżeli masz Kuchenkę mikrofalową polecam patent
Mechagodzilli z podgrzaniem w kuchence bananów, szybkim obłożenie
ich gałka lodów waniliowych, dodaniem bakalii i polaniem np.
zakupioną w sklepie gotową polewa czekoladową rozpuszczaną w
opakowaniu w garnuszku.Wetknąc rurkę a polewa gorąca czekoladowa
zastyga na lodach...Super. dziś było u mnie
Inna propozycja: zakupić lody waniliowe, owoce w puszce np.
ananasy, suche wafle lub rurki i dżem malinowy. Kilka łyżek dżemu
wygrzebujesz ze słoika i mieszasz. Robi sie z tego smaczny sos
a jeżeli za gęsto Ci wygląda to minimalnie oszukujesz dodając
wody. Na waflu układasz owoce, na to biała gałke lodów i
polewasz sosem. Banalne, proste a smaczne.
|