Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Netusia <n...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: 'prowiant' na drog
Date: Thu, 29 May 2003 13:39:27 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <bb49n4$bot$1@inews.gazeta.pl> <bb4clf$mff$1@atlantis.news.tpi.pl>
<bb4fki$qi3$1@inews.gazeta.pl> <bb4kqf$8fo$1@atlantis.news.tpi.pl>
<bb4o2m$joj$1@inews.gazeta.pl> <3...@p...onet.pl>
<bb4pha$689$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.116.22.206
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1054208357 15052 195.116.22.206 (29 May 2003 11:39:17
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 May 2003 11:39:17 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:158173
Ukryj nagłówki
Kinga Macyszyn wrote:
> Ja ten piernik z jabłkami poproszę, może mi w końcu jakiś nie_z_proszku
> wyjdzie, bo jak rabarbarowe wyszło z twojego przepisu (czy z trussskaffkami
> tesh będzie dobre?) to i piernik tesh powinien. Co ja qrka robię w tych
> niekupnych (pardon za skojarzenia) piernikach nie tak? (pytanie retoryczne).
Ja z truskawkami nie lubie, bo nie lubie truskawek "na cieplo". Ale to
ciasto moze byc jak najbardziej z truskawkami oraz wszelkimi innymi
owocami. Ja truskawki zostawiam sobie na zwykle kruche ciasto + pianka
bezowa z truskawkami.
A przepis na "piernik" z jablkami wyglada nastepujaco:
3 szkl. maki
2 szkl. cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
2 lyzeczki kakao
1 duzy cukier waniliowy
1 szklanka oleju
6 zoltek + piana z 6 bialek
1 kg jablek (dobrze by bylo, gdyby nie byly za bardzo soczyste)
Jablka obrac, pokroic w kostke (niewielka - na pewno mniejsza niz 1 cm),
zasypac 1 i 1/2 szkl. cukru. Zoltka utrzec z 1/2 szkl. cukru oraz cukrem
waniliowym, dodawac po kolei pozostale skladniki (ja wszystkie sypkie
mieszam razem i po trochu wsypuje, nie przerywajac nawet miksowania;
potem olej, a na koncu jablka razem z tym sokiem, ktory puscily). Calosc
delikatnie wymieszac z ubita piana z bialek.
Nie umiem powiedziec o warunkach pieczenia ;-) Temperatura tak ok. 180C.
A czas? Hm...az sie upiecze ;-) Patyczkiem sprawdzam.
Pozdrawiam
Aneta
|