Data: 2003-10-14 19:24:48
Temat: Re: przebioe z miesa mielonego
Od: "Dorunia" <d...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:00ad01c39271$6c56e660$7100a8c0@ap.siedlce.pl...
> A czy można wiedzieć jak nadziewa się cebulę? Czy ją się zapieka z tym
> mięsem?
> Proszę o kilka wskazówek praktycznych
12 cebul,
25 dag mielonego mięsa,
szklanka ryżu ugotowanego na sypko,
3-4 łyżki oleju,
2 łyżki koncentratu pomidorowego.
pół szklanki śmietany (12%)
kostka rosołowa,
łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
mielona papryka,
pieprz i sól
Do mięsa dodać ryż i dość ostro to przyprawić, wymieszać. Cebulę obrać z
łusek zostawić ogonki włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, posolić, chwilkę
gotować. Po wyjęciu ściąć czubki i delikatnie wydrążyć cebule łyżeczką,
napełnić farszem i ustawić ciasno w niskim garnku (szerokim) Dodać olej,
kostkę rosołową, i szklankę wody, dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż
cebula będzie miękka, pamiętać o dolewaniu wody. Na końcu dodać koncentrat
pomidorowy i śmietanę. po wyjęciu na talerze posypać natką:-))
Pozdrawiam
Dorunia
|