Data: 2007-07-23 07:14:28
Temat: Re: przechowywanie orzechów i pora
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Bunny" <m_bunny@USUŃinteria.pl> wrote in message
news:f81j99$oq5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Sąsiadka uszczęsliwiła mnie reklamówką orzechów włoskich. Już są obrane
> tylko za bardzo nie wiem jak je przechować żeby się nie zapleśniały albo
nie
> wyschły.
>
> I druga sprawa jak najleiej przechować pora i czy opłaca się kupić więcej
w
> sezonie ( jeśli tak to kiedy jest na nie sezon?) Jedynym sposobem jaki mi
> przychodzi do głowy jest ususzenie ale jak to zrobić? Pokroić i ususzyć na
> blasze - czy to wystarczy? I jak to potem przechowywać w zamkniętym czy
> otwartym pojemniku?
Orzechy wysuszyć na słońcu przez parę dni - najlepiej ważyć - gdy przy
suchej pogodzie przestają tracić na wadze to znak że są suche.
Pory pokrojone w krążki zamrozić - najlepiej osobno białą i osobno
zielona część liścia - w zależności od potrzeb będzie je można zastosować do
różnych potraw...
|