Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Vefour <v...@x...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przeostrzyłem-help!
Date: Sat, 12 Oct 2002 14:40:23 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <ao957e$26f$1@news2.tpi.pl>
References: <ao7sju$267$1@news.tpi.pl> <ao7t3f$37k$1@news.tpi.pl>
<3da7de53$0$232$626a54ce@news.free.fr>
NNTP-Posting-Host: pi237.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.tpi.pl 1034426414 2255 217.99.209.237 (12 Oct 2002 12:40:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 12 Oct 2002 12:40:14 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en-us, en, pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.1) Gecko/20020826
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:129634
Ukryj nagłówki
Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> "halszczak" <h...@i...pl> a écrit dans le message de news:
> ao7t3f$37k$...@n...tpi.pl...
>
>>Sposób prosty, acz skuteczny. Obierz kilka ziemniaków (ilośćzależna od
>>wielkości gara), wrzuć i chwilę pogotuj. Ziemniaczki niestety do
>
> wyrzucenia,
>
>>
> Wydaje mi sie, ze to jest dobry sposob na przesolenie, ale nie na
> przeostrzenie (ziemniaki chlona sol, ale przyprawy moze mniej).
> Radze raczej zupe rozcienczyc, dodac mleka lub slodkiej smietanki. Produkty
> mleczne zalagodzaja ostrosc przypraw.
>
> Ewcia
>
> --
>
To ciekawe, ktos kiedys sprzedal mi ten sposob "na przesolenie" -
poniewaz wydawal mi sie z deczka idiotyczny (jak niby ma spasc stezenie
rozpuszczonej soli w plynie wskutek ziemniaka?) zrobilem dwa doswiadczenia:
a. test slepy - siedmioro biednych "testerow" za cholere nie wiedzialo
ktora zupa jest oryginalnie przesolona, a ktora "odsolona" ziemniakami
(wpakowalem ich cala mase na wszelki wypadek);
b. za kims tam (pomysl podchwycony) - przeplyw pradu, w zupe a rowna sie
zupie "odsolonej".
Wniosek: obawiam sie, ze ziemniak odsala wylacznie poczucie wrzucajacego
owego ziemniaka, reszta swiata nie odrozni zupy przed i po.
V.
|