Data: 2005-10-27 05:23:56
Temat: Re: przepis na kaczkę
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marsjasz" <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> napisał w
wiadomości news:djoefr$6qa$1@atlantis.news.tpi.pl...
> t...@v...pl napisał(a):
> > dostałem kaczkę (wypatroszoną i oskubaną)
> > prosze o ciekawe przepisy
> >
> > Tomek
> >
> >
> nie Pan jeden cala Polska dostala...
> natrzec sola pieprzem duzo majeranku obranych jablek ile sie zmiesci do
> srodka...
> zaszyc
> upiec....
> Marsjasz
A co by bylo gdyby Donald wygral wybory?
Tez mielibysmy kaczora hehehe i to jna dodatek nieprawdziwego bo z
Disneylandu
:)
A a propos kaczki
ja robilem krupnik na kaczorku
pyszny wyszedl
Przepis?
jak na tradycyjny krupnik :)
Pozdrawiam
Kondziorek
p.s. zajrzyj tez do archiwum grupy
Tam znajdziesz...
albo nie
Zamieszcze Ci je tu bo znikna zaraz hehehe
news:dhjbkv$3m1$1@atlantis.news.tpi.pl...> Kaczka po polsku.
>Sprawioną kaczkę natrzeć solidnie z wierzchu i w środku solą i
> majerankiem. Kwaśne jabłka (najlepsza - szara reneta, ale teraz chyba są
tylko
> antonówki - też mogą być) obrać podzielić na cząstki, wykroić ogryzek,
obtoczyć
> w majeranku i nadziać nimi kaczkę. Kaczkę do brytfanki, podlać nieco wodą
i piec
> do miękości. Jakby jabłek zostało to można je ułożyć obok kaczki.
> Pozdrawiam - Agnieszka
news:dhjcv8$slr$1@inews.gazeta.pl...
> Jak kaczka dzika to trza najpierw w marynatę czerwonego wina, jarzyn, z
> jałowcem, z pieprzem, z goździkiem (ale jeden, dwa - nie więcej).
>
> Niech poleży ze 3 dni i w kamionkowym garnku w marynacie.
> Potem ją osolić, popieprzyć, obłożyć paseczkami słoniny, obwiązać nicią
> (czynność najlepiej dla dwojga) i piec 1,5 - 2h podlewając sosem własnym
aż
> będzie prawie miękka.
> Po czym zdjąć nici, zdjąć słoninę i wstawić jeszcze na 15 minut na
> zrumienienie skórki.
> Zaprawić sos śmietaną i wydać.
>
> Jak ktoś lubi sos bardziej kwaśny, można podlewać marynatą.
>
|