Data: 2002-12-29 15:42:32
Temat: Re: przepis na kielbaske
Od: "Zenek" <j...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Herbatka" <b...@p...fm> napisal w wiadomosci
news:aumsu5$n4g$1@news.tpi.pl...
>
> Zenku, prosba - skoro juz podajesz tak dlugie i tak
> doslowne cytaty, to zamiesc tez informacje o ich
> autorze, OK ?
> Herbatka
Btw, kilka razy juz ja robilem i jest pycha!
Ale jeszcze lepsza jest kielbasa ze sloika zrobiona z farszu do kielbasy
polskiej. A trzeba przygotowac:
2 kg srednio tlustej wieprzowiny
6 dag soli
2 g saletry
0,5 dag cukru
0,5 dag pieprzu
2 zabki czosnku
I nastepnie chude mieso pokroic w drobna kostke, tluste przepuscic przez
maszynke do miesa. Dodac do masy przyprawy, wymieszac i pozostawic na noc w
chlodnym miejscu. Nastepnie mieso nalezy dokladne wyrobic i napelnic nim
sloiki. Sloiki z farszem trzeba gotowac ok. godziny. Ostudzic i - SMACZNEGO.
Oczywiscie zamiast sloików mozna zastosowac jelita cienkie. Po napelnieniu
wianki kielbasy nalezy pozostawic na 24 godziny w chlodnym i suchym miejscu
celem obsuszenia. Kielbase nalezy wedzic w chlodnym dymie.
Kielbase bez wedzenia mozna ugotowac podobnie jak kielbase biala. W obu
przypadkach równiez pycha!
/autor - sw. pamieci rzeznik mojej babci/
Pozdrawiam i przepraszam
--
Zenek
Vesele Vanoce a Stastny Novy Rok 2003! Milujte se a mnozte se!
|