Data: 2003-09-04 06:07:44
Temat: Re: przepis na stifado
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
<m...@d...silesia.pik-net.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:bj4v90$jd6$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> Pełny przepis proszę :)
>
>
> Marek
>
Prosze bardzo:
Stifado
Przepis na 4 osoby
800g wolowiny
sol
swiezo mielony pieprz
800 g szalotek
1 cebula
1 zabek czosnku
5 lyzek oliwy
2 liscie laurowe
˝ lyzeczki cynymonu
2 lyzki koncentratu pomidorowego
2 cl cerwonego octu winnego
1/8 l rosolu
ź litra wina
Mieso pokroic jak na gulasz i posolic i popieprzyc. Szalotki, cebule i
czosnek obrac. Cebule i czosnek pokroic w kostke. Mieso podsmazyc na
rozgrzanej patelni z olejem i dodac cebule oraz czosnek - podsmazyc. Dodac
liscie laurowe, cynymon i przecier pomidorowy. Zalac octem i zagotowac a
natepnie rosolem i dusic pod przykryciem przez 45 min. Dodac szalotki i wino
i dusic przez nastepne 35 do 45 minut, tak aby szalotki byly miekkie a sos
zawiesisty.
Mozna to przygotowac zamias wolowiny z baranina.
Monika
|