Data: 2002-12-09 14:33:09
Temat: Re: przepisy na kuleczki
Od: "szama" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dzięki ci o pani za tak szybką odpowiedź i za przepisy
Aguś
Użytkownik "Flora" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:at1tm2$5vg$1@news.tpi.pl...
>
> > Jak czytałam twój post to smak mnie naszedł na te kuleczki morelowe i
> > cappucino czy mogłabym prosić o przepisy a i bym zapomniała o kurczaku
> a'la
> > kaczka po palistańsku (pierwsze słyszę)
> >
> > Aguś
>
> Ależ proszę bardzo. Tyle od Was otrzymałam że z radością się odwdzięczę.
>
> Wszystkie przysmaki są bardzo proste w wykonaniu, fakt jest przy tym
trochę
> dłubania (obtaczanie kuleczek i obrywanie drobi z mięska) ale nie da się
nic
> sknocić.
> Kuleczki morelowe:
>
> Składniki na ok. 50 szt.
>
> 350 g suszonych moreli
> 300 g marcepanu (zrobiłam sama masę marcepanową)
> 30 g likieru pomarańczowego (nie miałam więc obeszłam to inaczej: 10 g
> wódki, 10 g wody i 10 g syropu pomarańczowego takiego nie sztucznego, być
> może profanacja ale wyszło bardzo dobre)
> 150 g cukru pudru
> 3 łyżki dżemu pomarańczowego
> skórka z 2 pomarańczy
> 150 g cukru
>
> Morele sparzyć osuszyć i pokroić w małą kostkę, Marcepan też w kostkę.
> Połączyć i zalać likierem przykryć i odstawić na 2 godziny.
> Cukier puder wymieszać z dżemem, dodać morele z marcepanem i zagnieść.
> Startą skórkę pomarańczową wymieszać z cukrem. Z masy morelowej formować
> małe kuleczki i obtaczać w cukrze ze skórką pomarańczową. Zostawić na noc
> aby obeschło.
>
>
> Kuleczki cappuccino:
>
> Składniki na ok. 20 sztuk
>
> 1 tabliczka białej czekolady
> 1 łyżeczka masła
> 1 łyżeczka słodkiej śmietany
> 50 g mielonych migdałów
> 50 g cukru pudru
> 1 saszetka kawy cappuccino (mi się zużyło trochę więcej)
>
> Czekoladę z masłem roztopić.
> Migdały połączyć z cukrem pudrem, śmietaną i połową porcji kawy
czppuccino,
> połączyć z masą czekoladową. Formować kuleczki i obtaczać w pozostałej
> kawie.
> Nie przepadam za białą czekoladą ale w tym wydaniu naprawdę bardzo dobre.
>
> Jak się chce żeby kuleczki prezentowały się bardziej efektownie można je
> powkładać do karbowanych papierków (takich jak do muffinków tylko
> mniejszych). Z tym że te morelowe niech sobie jednak wcześniej wyschną.
>
> Przepis na kaczkę pochodzi z książki Joanny Chmielewskiej i był już
> przytaczany na grupie (w październiku tego roku o ile pamiętam). Warto tam
> zajrzeć bo prócz przepisu są podane także uwagi dotyczące przygotowania
> potrawy. Ja zamiast kaczki użyłam kurczaka (a nawet dwóch). Kurczaki były
na
> tyle tłuste że sprawdziły się w przepisie bez zastrzeżeń (chodziło o to,
że
> miało się to wszystko dusić w sosie własnym). Co do smaku - rzeczywiście
> bardzo orientalny.
>
>
>
|