Data: 2001-12-06 18:26:43
Temat: Re: przyczyna zakalca?/Przepis na ciasto znowu
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Nie wiem, dlaczego wam sie robi zakalec. Mnie sie nigdy nie zrobil.
Pieke w szklanej formie. Piec nie jest bardzo goracy. Jak tylko
upieczone (poltorej godziny), wyjmuje na kratki i trzymam w formie 5
minut zeby troche ostyglo. Potem wyjmuje z formy, przekladam na kratki i juz.
Ciasto Bananowe Magdaleny Bassett
110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
kilka kropel olejku pomaranczowego
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
keksu (jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac
jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe
do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3
minuty. Jesli ubijamy recznym mikserem, nalezy banany zmiazdzyc
widelcem. Mikser wolnostojacy ma wystarczajaco sily, ze zrobi z nich
papke. Dodac rodzynki i orzechy, wymieszac lyzka, przelac do formy, piec
90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo brazowy, i
bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki nie opadaja na
dno. A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz
bardzo dojrzale, mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto.
Latwo sie obieraja po zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.
Magdalena Bassett
(C)Copyright 2001 All rights reserved
|