Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
s.zigzag.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Agata" <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przyprawy do zupy cebulowej
Date: Thu, 30 Oct 2003 12:11:11 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 30
Message-ID: <bnqrns$1ocg$1@foka.aster.pl>
References: <bnqok9$d0t$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.121.120.92
X-Trace: foka.aster.pl 1067512380 57744 62.121.120.92 (30 Oct 2003 11:13:00 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Thu, 30 Oct 2003 11:13:00 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.astercity.net. server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-I-Am-Sorry: For my poor newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: przyprawy do zupy cebulowej
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:177877
Ukryj nagłówki
Użytkownik eurolka <e...@g...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bnqok9$d0t$...@i...gazeta.pl...
> Mam prosbe. Czy moglibyscie doradzic czym najlepiej doprawic zupe
cebulowa?
> Robie wersje z bialym winem, na bulionie i zawsze wydaje mi sie ze czegos
tej
> zupie brakuje.
(cut)
zupa cebulowa zyskuje na uzyciu roznych gatunkow cebul...nasza zlota cebula
w zasadzie jest najmniej slodka a duzo wiecej zyskuje na dodaniu czerwonej i
bialej (droga piorunsko).
wszystkie powinno sie zezlocic na masle...a nastepnei o skromnej oprawce
winem bialym....zalac bulionem. Wazne w zupie jest to, ze lubi byc dosc
gesta.....sprobowac skondensowac aromat cebuli i nie zatopic wszystkiego
glebina bulionu. I niech szaleje na malym ogniu dlugo i cierpliwie.
Z ziol dodanych rozwaznie polecam tymianek wkruszony, czosnek w
symbolicznej ilosci.....
Pozwolmy zupie dojrzec....dlugo
a co do grzanek....swietnie mimo wszystko sprawdza sie wkonanie grzanek z
serem ementalerem w piekarniku (kromki bagietki) i zatopienie dopiero w
talerzu...ciapa sie z tego nie zrobi porownywalna z ciapa zrobiana pzrez
zapiekanie grzanek w zupie - w piekarniku ((badz nawet profesjonalniej pod
salamandrem (opiekaczem))
agataw
|