Data: 2003-10-30 12:35:12
Temat: Re: przyprawy do zupy cebulowej
Od: "Agata" <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Robert Rosłoń <r...@t...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bnqsjm$er9$...@a...news.tpi.pl...
> A może jakiś dobry lub alternatywny przepis?...
>
> BTW...
> Wczoraj świetną cebulowa jadłem w Ostrowi Mazowieckiej ;-)
...absolutne oko...:)
w sumie lubie proporcje typu.....zlotej cebuli tyle samo co bialej i
czerwonej razem, z przewaga jednak czerwonej :)
(pytanie Gdzie rosla cebula?)
pokroic to, to w polplastry i smazyc partiami na sklarowanym masle (nie
przypala, daje aromat), kazda porcje cebuli solic i pieprzyc a nastepnie
zdecydowanie odsaczyc cebule z tluszczu na durszlaku...wszystkie kolory
wrzucic do garnka i podlac rozsadna iloscia bialego wina...odparowac,
uczciwie mieszajac....zalac bulionem wykonanym na kurczaku.... i 4 godziny
niech pyka.....ewentualnie doprawic porcja cukru pameitajac o wymienianych
juz przeze mnie przyprawach.....
z ciekawostek cebulowych - swietna jest zupa cebulowa spolszczona smietana
lub z lyzka pomidorowego koncentratu...ale to inna historia.
agataw
|