Data: 2003-10-30 11:11:11
Temat: Re: przyprawy do zupy cebulowej
Od: "Agata" <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik eurolka <e...@g...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bnqok9$d0t$...@i...gazeta.pl...
> Mam prosbe. Czy moglibyscie doradzic czym najlepiej doprawic zupe
cebulowa?
> Robie wersje z bialym winem, na bulionie i zawsze wydaje mi sie ze czegos
tej
> zupie brakuje.
(cut)
zupa cebulowa zyskuje na uzyciu roznych gatunkow cebul...nasza zlota cebula
w zasadzie jest najmniej slodka a duzo wiecej zyskuje na dodaniu czerwonej i
bialej (droga piorunsko).
wszystkie powinno sie zezlocic na masle...a nastepnei o skromnej oprawce
winem bialym....zalac bulionem. Wazne w zupie jest to, ze lubi byc dosc
gesta.....sprobowac skondensowac aromat cebuli i nie zatopic wszystkiego
glebina bulionu. I niech szaleje na malym ogniu dlugo i cierpliwie.
Z ziol dodanych rozwaznie polecam tymianek wkruszony, czosnek w
symbolicznej ilosci.....
Pozwolmy zupie dojrzec....dlugo
a co do grzanek....swietnie mimo wszystko sprawdza sie wkonanie grzanek z
serem ementalerem w piekarniku (kromki bagietki) i zatopienie dopiero w
talerzu...ciapa sie z tego nie zrobi porownywalna z ciapa zrobiana pzrez
zapiekanie grzanek w zupie - w piekarniku ((badz nawet profesjonalniej pod
salamandrem (opiekaczem))
agataw
|