Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Maciej Muran" <n...@n...invalid>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pure z ziemniaków i kapusty ?
Date: Wed, 4 Oct 2006 00:33:07 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 38
Message-ID: <efuoeu$1pr$1@inews.gazeta.pl>
References: <efrf4v$jg3$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: home.optimis.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1159914782 1851 62.121.112.10 (3 Oct 2006 22:33:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 3 Oct 2006 22:33:02 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-User: mmuran-news
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:279364
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ania" <s...@o...pl> napisał
> Jeśli pamiętacie, to proszę o info o przyprawach i o tym, jakie kiełbaski
> smażył Makłowicz? Może coś jeszcze tam trzeba dodać ?
Składniki:
10 - kiełbasek pietruszkowo - czosnkowych z białym winem, mogą być
debreczynki lub biała,
1 kg - ziemniaków,
1/2 - główki kapusty włoskiej,
1 - główka czosnku,
1 - łyżka masła,
1/2 - szklanki mleka,
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa
Plan:
w garnku obrane i pokrojone ziemniaki należy wstawić do gotowania
dodajemy do nich czosnek obrany z łupinek i solimy całość i gotować,
aż ziemniaki i czosnek będą na wpół miękkie.
kapustę poszatkować po wycięciu głąba i wrzucamy do garnka z
ziemniakami gdy woda się gotuje i wszystko razem gotujemy do miękkości.
na patelni podsmażamy kiełbaski.
mleko lekko gotujemy w rondelku.
po odcedzeniu ziemniaków z kapustą dodajemy do nich masło i solimy,
dodajemy świeżo startą gałkę muszkatołową i pieprz -
świeżo zmielony i wszystko ugniatamy na jednolitą masę w międzyczasie
dodajemy letnie mleko.
wszystko ma być puszyste i przyprawić jeszcze do smaku.
kiełbaski nakładamy na talerz i dodajemy puree.
Źródło: http://kuchnia.mckornik.com/ - znalezione gdzie? W google... ;)
M.
|