Data: 2002-10-18 20:49:49
Temat: Re: puree z grochu
Od: hmmm <k...@i...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Fri, 18 Oct 2002 22:23:22 +0200, "Dirko" <d...@w...pl>
napisal/a:
> Tak mnie zainspirowaliście przepisami na golonkę, że nie zdzierżę. Ale
>jak prawidłowo zrobić to puree z grochu. Zawsze jadłem golonkę z chlebem a
>raz nawet z frytkami. Proszę o instrukcje i z góry dziekuję.
cytuję z postu Joli L-L (2002-10-16)
Groch do golonki:
------------------------
duzo wychodzi 1 godzina
500 g zoltego luskanego grochu
50-100gr wedzonego boczku
sol, pieprz 1 cebula pokrojona w kostke
Groch namoczyc w wodzie na noc. Ugotowac w sporej ilosci wody do
miekkosci, odcedzic, zmiksowac.
Boczek pokroic w kostke ,podsmazyc z cebula, dodac groch. Wymieszac,
doprawic i podawac goracy do tej golonki.Z cisnieniowym to trzeba
uwazac, bo jak robie grochowke i gotuje 40 min to - ja tak akurat
lubie - groch sie rozplywa i zageszcza te grochowke ale wzrokowo go
nie widac:))
Mysle, ze do cisnieniowego jakies 20 minut a potem podgladac:))
hmmm
|