Data: 2003-06-23 19:17:00
Temat: Re: pysznosci...
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
a...@p...onet.pl wrote:
>
> /.../.
> > pierogi leniwe "puszyste" (mojego przepisu)
>
> Magdaleno, co jest specjalnego w Twoich leniwych? Zdradzisz tajemnice? Ja
> chetnie wyprobuje. Uwielbiam leniwe :). Moje sa dosc puszyste, poniewaz dodaje
> ubite bialka, ale chetnie poznam Twoj sposob.
Acha! trafilas!
Ja robie kogiel mogiel, do niego dodaje twarozek (u nas te twarozki sa
mokre).
Nastepnie mieszam okolo 1 szklanki maki zwyklej i pol szklanki skrobii
kukurydzianej, i polowe tej mieszanki dodaje do kogla mogla, mieszam
dokladnie, i delikatnie dodaje bialka ubite z cukrem, zeby byly lsniace
i sztywne, mieszam dokladnie.
Te mase wylewam na blat posypany reszta mieszanki macznej, i rolujac te
paciaje w mace tworze walek, ktory tne jak kopytka. Jest to wszystko
bardzo luzne. Wkladam delikatnie jednego na wrzatek, aby sprawdzic, czy
sie calkiem nie rozleci, jesli tak, to wrolowuje troche wiecej maki.
Pierogi te gotuja sie szybko, i po wyplynieciu na wierzch sa w zasadzie
gotowe. Przekladam je lyzka wazowa bezposrednio na patelnie z maslem i
rumiana buleczka, i delikatnie je obtaczam. Mozna posypac cukrem, dodac
kwasnej smietany...mniam, chyba zrobie sobie mala porcje na lunch..
Magdalena Bassett
|