Data: 2004-12-14 12:59:23
Temat: Re: [pyt] Zupa z lososia
Od: "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jeśli chodzi ten obiad to już zjedzony, ale piszę na zapas.
! kg ryby: łosoś sterlet, jesiotr, węgorz
mała kura
marchew; seler; pietruszka; por
liść laurowy, ziele ang, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
białe wytrawne wino lub szampan
kurę, warzywa i przyprawy gotować godzinę na małym ogniu, żeby była
klarowna
Do przestudzonego smaku włożyć kawałki ryby, wlać szklankę zimnej wody i
gotować około 20 min na małym ogniu
Gdy ryba gotowa dodać plasterki cytyny, bez skóry i pestek, dolac wina
lub szampana, dodać natki pietruszki i koperku
podawać z kluseczkami
przepis na kluski:
zagotować pół szklanki wody i tyleż masła.
do wrzątku dosypywać mąkę stale mieszając, by nie powstały grudki w
ilości około półtorej szklanki
gdy ostygnie dodać 4 jaja i wymieszać dokładnie dodając natkę pietuszki.
Kluski kłaść łyzeczką na gotującą się zupę lub rosół.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
|