Data: 2003-08-23 14:52:38
Temat: Re: pytanie o zupe
Od: Zbigniew Pieciul <m...@z...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Slaanesh pisze:
>
> stew to nie jest 'gotowane na parze'?
>
>
nie, nie, bo para to steam...
"Stew" - jak objasnia Slownik Koscuszkowski - to "potrawa duszona".
Slownik Oksfordzki tak to opisuje: "...cooked, in water or juice, slowly
in a closed dish, pan". Czyli - gotowanie pod przykryciem, we wlasnym
sosie albo z dodatkiem wody.
Angielskie wydanie "Larousse Gastronomique" okresla "stewing" jako
dlugie powolne gotowanie w plynie - moze sie odbywac na kuchni lub w
piekarniku (oven), przy czym temperatura powinna byc taka, zeby plyn
ledwie wrzal (simmer). Skladniki powinny byc zanurzone w cieczy; istotny
jest udzial dodatkow aromatycznych; gotowanie trwa od 1 do 4-5 godz.,
zaleznie od skladnikow.
Slowem wyglada to chyba tak jak n.p. nasze gotowanie gulaszu?
Pozdr., Zbyszek
|