Data: 2003-08-24 06:01:50
Temat: Re: pytanie o zupe
Od: "Art(Gruby)" <Art[Gruby]@icbleu.org>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zbigniew Pieciul <m...@z...com> wrote:
>
>
>Slaanesh pisze:
>
>>
>> stew to nie jest 'gotowane na parze'?
>>
>>
>
>nie, nie, bo para to steam...
>
>"Stew" - jak objasnia Slownik Koscuszkowski - to "potrawa duszona".
>
>Slownik Oksfordzki tak to opisuje: "...cooked, in water or juice, slowly
>in a closed dish, pan". Czyli - gotowanie pod przykryciem, we wlasnym
>sosie albo z dodatkiem wody.
>
>Angielskie wydanie "Larousse Gastronomique" okresla "stewing" jako
>dlugie powolne gotowanie w plynie - moze sie odbywac na kuchni lub w
>piekarniku (oven), przy czym temperatura powinna byc taka, zeby plyn
>ledwie wrzal (simmer). Skladniki powinny byc zanurzone w cieczy; istotny
>jest udzial dodatkow aromatycznych; gotowanie trwa od 1 do 4-5 godz.,
>zaleznie od skladnikow.
>
>Slowem wyglada to chyba tak jak n.p. nasze gotowanie gulaszu?
>
>Pozdr., Zbyszek
Cos w tym rodzaju...w wypadku clams nie powinno sie tak dlugo gotowac
bo stwardnieja...
;-)
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
|