From: "Artur" <z...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <00ae01bfda25$0f83bc40$970ca0d4@tea>
Subject: Re: pytanko
Date: Tue, 20 Jun 2000 07:10:41 +0200
Lines: 63
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
NNTP-Posting-Host: n212045232130.unregistered.formus.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: n212045232130.unregistered.formus.pl
Message-ID: <394efc66$1@news.vogel.pl>
X-Trace: 20 Jun 2000 07:08:54 +0200, n212045232130.unregistered.formus.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.k.pl!news.vogel
.pl!n212045232130.unregistered.formus.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:29935
Ukryj nagłówki
> Przy okazji mam pytanie - czy w innych czesciach Polski znane sa szare
> kluchy ? Ja je uwielbiam i sa one tak oczywistym skladnikiem mojego
> jadlospisu, ze nigdy nie zadawalam sobie pytania, czy jest to potrawa
> wielkopolska, ale ostatnio moi znajomi przekonywali mnie, ze takie kluchy
to
> "nasza" specjalnosc. Dla pewnosci podaje przepis, jesli znacie przyznacie
mi
> racje, ze sa pyszne, jesli nie to mam nadzieje ze docenicie smak tej
prostej
> potrawy - co prawda nadaje sie bardziej na chlodne dni, ale co tam.
> Szare kluski
> 1 kg ziemniakow
> maka
> 1 jajko
> sol
> 15 dkg przerosnietego wedzonego boczku
> olej
>
> Ziemniaki zetrzec na tarce, nadmiar soku odcedzic (UWAGA!!! bialy
> "krochmal", ktory zbierze sie na sitku dodajemy ponownie do startych
> ziemniakow), dodac jajko i sol oraz tyle maki, aby powstało tak geste
> ciasto, zeby je mozna bylo klasc łyzka. W garnku zagotowac lekko osolona
> wode i lyzka rzucac na nia kawalki masy ziemniacznej (powinny miec ksztalt
> podluznych kluseczek, ale nie musza byc zbyt regularne; własciwie im
> bardziej nieregularne, tym lepsze). Gotowac kluski przez 2-3 minuty.
> Nastepnie odcedzic (tutaj sa dwie szkoly; ja lubię dobrze odcedzone, ale
na
> przykład moj Dziadzius, stary Poznaniak twierdzi, ze prawdziwie szare
kluski
> powinny plywac w tej gestej "ślumpie" - kwestia gustu). Na patelni
rozgrzac
> odrobinę oleju i wrzucic na nia pokrojony w kostke boczek, wytopic go
> troche, tak aby powstały zrumienione skwareczki. Tluszczem ze skwarkami
> polac kluski. Podajemy je obowiazkowo z gotowana kwaszona kapusta:
> 0,5 kg kiszonej kapusty
> 1 duza cebula
> 2 liscie laurowe
> 3-4 ziarna ziela angielskiego
> majeranek
> sol
> pieprz
> 1 łyzka oleju
>
> Cebule obrac ze skorki, posiekac w kostke i podsmazyc na zloto na lyzce
> oleju. Do garnka wlozyc kiszona kapuste, podsmazona cebule, liscie laurowe
i
> ziele angielskie oraz dwie lyzki wody i odrobinke tluszczu. Gotowac
kapustę
> do miekkosci. Pod koniec gotowania dodac majeranek (moze byc dosc sporo,
> wtedy bedzie bardzo aromatyczna), sol i pieprz do smaku.
> Mniam - to jak znacie taki "wariant kluskowy" ????
> Herbatka
>
Znamy
Artur
|