Data: 2005-03-10 18:59:19
Temat: Re: rösti, czyli roesti
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <d0p4sq$fhg$1@news.onet.pl>, "eM" <...@...c> wrote:
> "Wladyslaw Los" pisze:
>
> >> Czy rösti pasuje do Cordon Bleu:
> >
> > W jakim sensie "pasuje"?
>
> Chcialabym podac na stol cos z kuchni szwajcarskiej, aczkolwiek nigdy
> tam nie bylam i nic z listy szwajcarskich dan nie gotowalam (no chyba
> ze nieswiadomie ;-)). Wymyslilam sobie rosti, bo ktos kiedys mi o tym
> opowiadal (przy jakims kolejnym utyskiwaniu w temacie "co z
> ziemniakow"). Wyszperalam, ze jest to danie Szwajcarow, wyszukalam
> dalej, ze jedza jeszcze Crodon Bleu... Czy te dwa dania mozna podac
> razem? W sensie - zeby nie pasowaly do siebie jak mielone do ziemniakow
> deptanych? Jednym slowem - czy Szwajcarzy jedliby to razem?
Myślę, że raczej nie byłoby to typowe zestawienie. Roesti to raczej
samodzielne danie, a Szwajcarii, jeżeli już, to dodaje się do niego
rodzaj kiełbasy "longeoles".
Władysław
|