Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: ratowanie kapusty
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <5444a7fb$0$13602$65785112@news.neostrada.pl>
<lhvlgezral8o$.q7pt1pjp4tvv.dlg@40tude.net>
<5446b4ca$0$12641$65785112@news.neostrada.pl>
<1xeutszsd3ox7$.rsttz0ocbter.dlg@40tude.net>
<54481172$0$18085$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Wed, 22 Oct 2014 22:51:34 +0200
Message-ID: <acdx9vgn6wen$.1091x3u377tx6.dlg@40tude.net>
Lines: 31
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.43.22.20
X-Trace: 1414011091 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 11149 178.43.22.20:5641
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:357979
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 22 Oct 2014 22:20:15 +0200, Krycha napisał(a):
> O to szkoda, bo ja dla tej witaminy C kiszę kapustę.
> Twisty są poręczniejsze bo małe. A chcę mieć porcje na jeden lub dwa razy.
Też tak chciałam, ale siłą rzeczy już nie kiszę w twistach, bo mnie krew
zalewa z tymi pokrywkami - w końcu wypraktykowałam, że napoczęta większa
porcja, byle dobrze ubita i w miarę zanurzona w solance, trzyma się bardzo
dobrze, jeśli jest trzymana w lodówce. Tak więc zużyje się ją spokojnie na
surowo w ciągu kilku (nawet do 10) dni. Kiedy wydaje się, że dłużej już nie
wytrzyma, można zrobić z niej gotowane danie - zupę (kapuśniak, zarzucajkę
- tę drugą uwielbiam), kapustę zasmażaną lub farsz do pierogów choćby, nie
zmarnuje się, a swoją warto mieć zawsze, niekoniecznie tylko do używania na
surowo.
> W zeszłym roku, aby nie było kontaktu kapusty z plastikiem i
> ewentualnego rdzewienia metalu, nakładałam folię spożywczą
> i a na to dawałam zakrętkę.
Też to robiłam i nici z tego - zawsze jakoś podcieknie i rdzewieje.
> Ale w wielu słoikach kapusta zaczęła szarzeć i tracić na smaku i
> wartości. "Dostało" powietrza.
> Dlatego w tym roku zrezygnowałam z tego zabiegu chroniącego zakrętki.
>
> Dziękuję za dobrą radę. Zapiszę sobie, aby skorzystać w przyszłym roku.
Na zdrowie :-)
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|