Data: 2000-09-07 05:31:56
Temat: Re: refried beans
Od: "f." <f...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kasia Lisowska <l...@j...net> wrote in message
news:srankiepljn127@corp.supernews.com...
> hej, czy ktos moglby mi podac prosty przepis na refried beans czyli fasole
> ktora wklada sie w w kuchni meksykanskiej np. do burito czy taco?
>
> Pozdrawiam
>
> Kasia
>
Gotujesz w lekko osolonej wodzie fasole, najlepiej pinto beans, czyli taka w
czerwone kropki, albo czerwona fasole ( red beans ). Gdy bardzo miekka
odlewasz jak ziemniaki. Dodajesz lyzke smalcu i ugniatasz tluczkiem do
kartofli az bedzie dobrze pognieciona na puree. To wszystko.
F.
PS. Mozna dodac proszku chili, mozna dodac zmiazdzonego czosnku, mozna dodac
posiekanej cebuli. Ale prawdziwa refried beans to sama fasola. Pisal tu ktos
o huevos rancheros, czyli jajkach po meksykansku. Ja jadlem w Meksyku , a
potem sam robilem takie. Na talerzu goraca refried beans, na tym dwa jajka
usmazone pod przykryciem, posypane serem ktory sie rozpuscil. Polane to
salsa, czyli ostrym sosem. ( posiekane pomidory, cebula, jalapenio i
cilantrio ). Do tego gorace placki, czyli tortilie. Refried bean to nie
tylko dodatek do burito czy enchilady czy taco. Podaja taka fasole do miesa,
czesto razem z ryzem. Tak jak u nas ziemniaki.
|