Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "fata" <f...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: risotto
Date: Mon, 21 Jun 2004 20:24:20 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <cb78pl$1du$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cb78dk$htf$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.179.33
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1087841909 1470 213.25.179.33 (21 Jun 2004 18:18:29
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 21 Jun 2004 18:18:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:205475
Ukryj nagłówki
"Aleksanderka"
> witam :)!
No hej ;-)
> chcialabym poznac jakies ciekawe i smaczne :) (latwe-jestem
> poczatkujacym kucharzem) przepisy na risotto
Będzie smaczny i łatwy :-)
Risotto z pieczarkami:
-cebula
-2 łyżki masła
-0,5 kg pieczarek
-0,5 szkl. ryżu (w wersji na 2 osoby)
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-10 dkg sera żółtego
-sól, pieprz
Do gara włożyć 1,5 łyżki masła i zeszklić na nim cebulkę. Dodać pokrojone
pieczarki i dusić ok. 10-15 minut. Następnie koncentrat, wymieszać, wlać
wodę (musi być jej ok. 3 razy więcej niż ryżu) i doprowadzić do wrzenia.
Wsypać przepłukany ryż i początkowo często mieszać, a potem zmniejszyć
ogień, mieszać rzadziej doprowadzając do całkowitego wchłonięcia wody (ok.
20 min).
Pod koniec dodoać pozostałe masło, sól, pieprz i połowę startego żółtego
sera- wymieszać dwoma widelcami, wyłożyć do michy, posypać pozostałym serem
i gotowe! ;-)
Przepis wypróbowany dziesiątki razy i chwalony przez wszystkich ;-)
fata
|