Data: 2005-10-12 13:27:54
Temat: Re: rodzaje maki
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Małgorzata Leszczyńska napsal(a):
> Podaję link do strony, na kórej podane jest zastosowanie różnych mąk (m. im.
> Poznańskiej i Wrocławskiej):
> http://www.pzzkrakow.com.pl/pl/oferta/maki_paczkowan
e/
> Wiecej nie udało mi się znaleźć.
Dziekuje bardzo, ale problem polega wlasnie na tym, *dlaczego* akurat
"mąka poznańska typ 500 to mąka doskonała do wypieków, makaronu, ciasta
na pierogi, pieczywa", natomiast "mąka wrocławska typ 500 to mąka
doskonała do ciasta drożdżowego, ciasta na pierogi, makaronu,
naleśników". Jakie cechy jedna make kwalifikuja do ciasta drozdzowego, a
druga do wypiekow. Jezeli nie wiemy "dlaczego", to chodzi tylko o magie
lub wiare. Wierze w jedyna make wroclawska... ;-)
Wczoraj wieczorem jeszcze napisalem mail z pytaniami do jednego
polskiego producenta maki. Na razie nie otrzymalem odpowiedzi.
Ludek
|