Data: 2008-11-29 12:44:37
Temat: Re: rolada czekoladowa
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 29 Nov 2008 13:43:30 +0100, Ikselka napisał(a):
> Dnia Sat, 29 Nov 2008 13:18:59 +0100, Anka P. napisał(a):
>
>> Witam
>>
>> Zrobiłam dziś drugi raz roladę czekoladową z bitą śmietaną.
>> I pojawił się ten sam problem.
>> Według przepisu powinnam, upieczony na dużej blasze, placek wyłożyc na
>> świeży papier do pieczenia, ściagnąć ten na którym się placek piekł, a
>> potem zwinąć całość w roladę i odłożyć do wystygnięcia.
>> Potem rozwinąć, posmarować bitą śmietaną, posypać rodzynkami i zwinąć
>> znowu. Jednak przy rozwijaniu (po ostygnięciu ciasta) ono mi się łamie i
>> otrzymuję 3 kawałki, które potem jakoś kombinowanie zwijam, no ale efekt
>> końcowy daje dużo do życzenia.
>> Czy ma ktoś jakąś radę na dzielącą się i łamiącą roladę? Co zrobić, żeby
>> rolada była zwinięta w jednym kawałku?
>
> Powinno się zwijać placek w roladę do ostygnięcia kładąc na nim wilgotną,
> (wygotowaną wcześniej, oczywiscie) ściereczkę, tak dużą, aby objęła też
> zwiniętą już roladę z wierzchu i na końcach. Wtedy nie będzie problemu.
Oczywiście - zwijanie następuje razem ze sciereczką położoną na placku, a
powinna ona sporo wystawac, aby objąć całość też po zwinięciu.
|