Data: 2008-11-29 12:43:30
Temat: Re: rolada czekoladowa
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 29 Nov 2008 13:18:59 +0100, Anka P. napisał(a):
> Witam
>
> Zrobiłam dziś drugi raz roladę czekoladową z bitą śmietaną.
> I pojawił się ten sam problem.
> Według przepisu powinnam, upieczony na dużej blasze, placek wyłożyc na
> świeży papier do pieczenia, ściagnąć ten na którym się placek piekł, a
> potem zwinąć całość w roladę i odłożyć do wystygnięcia.
> Potem rozwinąć, posmarować bitą śmietaną, posypać rodzynkami i zwinąć
> znowu. Jednak przy rozwijaniu (po ostygnięciu ciasta) ono mi się łamie i
> otrzymuję 3 kawałki, które potem jakoś kombinowanie zwijam, no ale efekt
> końcowy daje dużo do życzenia.
> Czy ma ktoś jakąś radę na dzielącą się i łamiącą roladę? Co zrobić, żeby
> rolada była zwinięta w jednym kawałku?
Powinno się zwijać placek w roladę do ostygnięcia kładąc na nim wilgotną,
(wygotowaną wcześniej, oczywiscie) ściereczkę, tak dużą, aby objęła też
zwiniętą już roladę z wierzchu i na końcach. Wtedy nie będzie problemu.
|