Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Mac66" <m...@w...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: romantyczna kolacja:)
Date: Tue, 29 May 2001 11:48:49 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 30
Message-ID: <9evr6q$3kd$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <9et7ff$a2e$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: rubin238.wbk.com.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 991129626 3725 195.216.121.238 (29 May 2001 09:47:06 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 29 May 2001 09:47:06 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52849
Ukryj nagłówki
Ostatnio zrobiłem skrzydełka kurczaka w sosie limonowym. Do zrobienia w na
jednym palniku, no i lekkie i beztłuszczowe.
Oto przepis, który pozwolę sobie zacytować:
Kurze skrzydelka w sosie limonowym
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
8 skrzydelek kurzych,
1 zabek czosnku,
4-8 lyzek soku cytrynowego lub limonowego,
sol.
b
1. Skrzydelka umyc, przekroic kazde na 2 czesci i wlozyc do miski.
2. Czosnek posiekac lub pokroic i posypac skrzydelka. Dodac sol oraz sok
cytrynowy lub limonowy i pozostawic w marynacie na 1 godz., przewracajac
skrzydelka od czasu do czasu.
3. Skrzydelka przelozyc z marynata do duzego, plaskiego garnka, tak aby
zmiescily sie w jednej warstwie. Zalac tylko taka iloscia wody, aby zakryla
skrzydelka i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc natychmiast ogien i zakryc
garnek. Gotowac 15 min., potrzasajac garnkiem od czasu do czasu, aby
skrzydelka nie przyklejaly sie do dna. Jesli zaczna sie przyklejac dolac
odrobine
wody. Gotowy sos powinien byc bardzo gesty.
4. Skrzydelka podawac na malych talerzykach polane gestym sosem.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 26.
From: a...@h...pl (Radku's De Apaczu's)
http://www.kuchnia.3miasto.pl/5181.htm
|