Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: rosol
Date: Mon, 18 Feb 2002 16:49:41 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 27
Sender: j...@p...onet.pl@raya.kabaty.2a.pl
Message-ID: <a4r7of$eug$1@news.onet.pl>
References: <a4r3qd$8f5$1@news.onet.pl> <a4r7ho$64q$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: raya.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1014047311 15312 213.25.123.146 (18 Feb 2002 15:48:31 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Feb 2002 15:48:31 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:96560
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Margolka Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl> napisał w
wiadomości news:a4r7ho$64q$1@news.tpi.pl...
> Ja rosol robie tak jak Mama mnie uczyla, zatem nastawiam na malym ogniu
wode
> z wloszczyzna i miesem, dosypuje troche soli, gdy sie zagotuje to sciagam
> szumowiny i uzupelniam zimna wode w miare, jak paruje. Dodaje najwyzej 1
> lisc laurowy i 3 ziarna ziela ang. oraz pieprz ziarnisty - tez ze 3
ziarna.
> I to wszystko (na ok 3 l wody) I tak sobie pyrka ten rosolek na wolnym
ogniu
> i gotuje go ze dwie i pol - trzy godzinki, bo ja taki lubie.
>
> Aha nie przekonano mnie do dzis do dodawania do rosolu czosnku, chili,
> kostek bulionowych i Vegety oraz vegetopodobnych. Taka juz jestem.
Mój rosołek to jest nawet bez ziela i kulek ;-))) ale za to posypany zieloną
pietruszeczką...
Z zielem i kulką jadłam pierwszy raz trzy miesiące temu jak mąż gotował
rosół, bo ja biedna chora nie mogłam wstać z łóżeczka... i ugotował tak jak
mu ekspedientki w sklepie wyjaśniły...
Po prostu go nie chciały ze sklepu wypuścić tak mu tłumaczyły... ;-)))
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|