Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!newsfeed.gazeta.pl!topaz.icpnet.pl!not-for-mail
From: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: rosol
Supersedes: <n...@c...net>
Date: Sat, 24 Jan 2004 22:41:33 +0100
Organization: Czarodziejka
Lines: 30
Message-ID: <w...@c...net>
References: <bur9fd$dhq$1@nemesis.news.tpi.pl>
<5...@n...onet.pl>
<1...@c...net>
<w...@g...news.tpi.pl>
<fa5xpgre99ht$.dlg@Lia.pyry.net>
<w...@g...news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: c46-162.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: topaz.icpnet.pl 1074980296 15749 62.21.46.162 (24 Jan 2004 21:38:16 GMT)
X-Complaints-To: c...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 24 Jan 2004 21:38:16 +0000 (UTC)
X-Face: #%:l<-7xTEhn=G>0=`0DS"4#Voo{S~E9q_zd[O(rjZd2SD3+A2SY$&hcJO'%UsLy$0;bMJ=
dG-dG/jlmeKsISszyRotJ>'~|kBnImK^BU~II;CAmT?fYpaA0
X-Newsreader: Czarodziejski czytnik Ti`Any
X-User: Ti`Ana
X-Beer: Czarna Fortuna
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.5.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:188489
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 24 Jan 2004 22:20:29 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Wladyslaw Los*, w
wiadomości news:<wlalos-F36881.22202924012004@gw1.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
>> Tu mamy do czynienia z kropidlakowcami, ktore nie sa grozne dla czlowieka.
>
> czy mi się wydaje, czy kropidlakowce to jest to białe na spleśniałych
> powidłach?
No to to jest różnie.
Wśród pleśni szkodliwych dla człowieka mamy grzyby z rzędu Pleśniakowców,
które zdarza się nam wychodować np. na wilgotnym chlebie etc. Na powidłach
też mogą się pojawić, bo występują na szczątkach organicznych.
Szkodliwe dla człowieka są też Kropidlakowce, bo wydzialeją kwasy
organiczne, mikotoksyny i antybiotyki (które przecież niekontrolowane nie
muszę być dobroczynne). Z negatywnych mamy na przykład Asperigillus flavus,
który uwielbia pojawiać się na źle przechowywanych orzeszkach ziemnych i
uszkadza wątrobę, a także Penicillium patulum, który wytwarza patulinę -
substancję niezwykle toksyczną i kancerogenną a lubuje się w gnijących
owocach.
Do kropidlakowców należy kilka pozytywnych gatunków, jak np. Asperigillus
niger, który hodowany na melasie może daje kwasek cytrynowy, Penicillium
camemberti i roquefortii, które dają sery lubiane przez wwiele osób.
Wniosek jeden. Uważać ;>
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
|