Data: 2004-12-11 22:40:39
Temat: Re: rozmrażanie w mikrofalówce
Od: "marta" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kasia" napisał w wiadomości
> jak powinno się rozmrażać mięso w mikrofalówce? Przed chwilą wyjęłam z
niej
> rozmrożone filety drobiowe z ugotowanymi brzegami :|
Rozumiem, że nie masz kuchenki która automatycznie dobiera czas rozmrażania
do wagi produktu. W takim razie ustaw na 1 min. i 100% mocy. Potem przestaw
na moc minimalną, około 50dkg na 7-9 min lub więcej w zależności od mocy
kuchenki. Filety rozłóż na talerzu płasko jak najcieńszą warstwą i przykryj.
W trakcie rozmrażania odwracaj kilkakrotnie na drugą stronę i przekładaj te
ze środka na zewnątrz i a te z brzegu do środka. Na koniec zostaw je w
kuchence na 5-10 min. Całkowity czas rozmrażania jest uzależniony od mocy
kuchenki, wagi i rodzaju produktu. Prawdopodobnie, jeżeli nie masz
instrukcji z podanymi czasami, będziesz musiała trochę poeksperymentować,
"na oko" określając czas, zaczynając od krótkich czasów i w razie potrzeby
włączając na jeszcze trochę i jeszcze... aż nabierzesz doświadczenia.
Powodzenia.
Pozdrawiam,
Marta
|