From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: rozpaprany ryz na slodko
Date: Tue, 20 Nov 2001 17:57:47 +0000
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <b...@4...com>
References: <9tdiap$2ggm$1@news2.ipartners.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 40
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Binaries.net
X-Comments2: IMPORTANT: Binaries.net does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@B...net>
Organization: Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.binaries.net
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!enews.sgi.com!news-out.spamki
ller.net!propagator-la!news-in-la.newsfeeds.com!corp-goliath.newsgroups.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:82867
Ukryj nagłówki
>No właśnie. Moje dziecięctwa zapałały miłością do takiego deserku rodem z
>menu Cafe ZS, co to w środku jest rozpaprany ryż z jakimiś tam dodatkami.
>Aha, Belrizo to się nazywa.
>Nie za bardzo mam ochotę wydawać kasę na to, no i niekoniecznie żeby jadły
>Jak się zabrać do tego?
>Ktoś coś wie?
>Wiem że ryż z jabłkami można jakoś zapiec. Jak?
>A oprócz tego coś się z mlekiem robiło. Tylko co?
>Pozdrawiam
Ja zazwyczaj gotuje za duzo ryzu.
wtedy te reszte ryzu gotuje bardzo powoli z mlekiem. trzeba
uwazac bo sie chalierstwo przypala zdiebko albo bardzo (zalezy
jak czesto pamierasz pomieszac)...dodaje odcieta zwiezo skorke z
cytryny bo moi najbardziej tak lubia. zeby miec pewnosc, ze gra
nie spale zagotuje to-to , przykryje i wylacze...ale jak jestem w
kuchni to mieszam i gotuje. dolewac mleka zazwyczaj trzeba. Mozna
to na dowolnym etapie przelac do naczynia zaroodpornego, zetrzec
troche galki, pare wiorkow masla i do piekarnika na jakas
godzine...potem mozna dolac znowu mleka, jak za suche, na pewno
wsiaknie.
ja to lubie potem na cieplo z rodzynkami, konfitura, albo robie
karmel i polewam ryz i daje karmelowi zadzialac.
moze byc z osobno uduszonymi jablkami.
i rodzynkami znowu, albo innym posiekanym suszem.
slodze bardzo malo, ze wzgledu na rozne dodatki (Kasia jada z
dzemem), ktore ,moga przeslodzic ryz na amen.
u nas taki ryz wystepuje bardzo czesto.
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
|