Data: 2005-12-16 16:18:33
Temat: Re: ryba maslana
Od: "Nixe" <n...@f...peel>
Pokaż wszystkie nagłówki
W wiadomości <news:dnubu8$a9a$1@inews.gazeta.pl>
Akulka <s...@g...pl> pisze:
> Jak wiesz wkleiłam to zdanie z
> http://zdrowie.medicentrum.pl/ed/0/do/lifestyle/food
s/minerals/?f=mz2,
> i być może powinien by to kwas oksolinowy.
Przykro mi, ale tym bardziej nie ;-) To zupełnie coś innego.
Sprawdzałam również pod hasłem "oxalid acid" i też nie ma wzmianki o tym, by
taki związek zawierał szpinak, szczaw czy rabarbar.
"Tym" niebezpiecznym kwasem jest po prostu kwas szczawiowy.
A ponieważ hasło "kwas oksalidowy" pojawia się tylko na dwóch stronach, z
których ta, którą podałaś nie bierze odpowiedzialności za zamieszczane
treści (swoją drogą dziwne podejście), a druga skorzystała prawdopodobnie z
cytatów z tej pierwszej, to mniemam, że albo ktoś zrobił sporego babola,
albo co gorsza wymyślił sobie tę nazwę ;-))
Z ciekawości mogę spytać na pl.sci.chemia.
--
PozdrawiaM
|