Data: 2002-01-18 14:04:31
Temat: Re: ryż
Od: w...@p...com.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Otwieram lodówkę, a tam puszka z napisem
<d...@p...onet.pl>, a w niej:
> wsypac odpowiednią porcję ( np.
> 1 szklankę) ryżu suchego na wrzątek, zamieszać, od chwili ponownego
> zagotowania gotować dokładnie 17 minut ( bo potem robi sie
> klajster)i wylać na durszlak (cedzak znaczy sie prosze purystów),
> mozna przelać zimną wodą.
IMHO zbrodnia to wylewanie wody. :-)
szklanka ryżu i 2 szklanki wody dla białego, trochę więcej dla brązowego.
szczypta soli, ma zawrzeć, potem na maleńkim ogienku do wciągnięcia wody.
nie mieszać. a jak ma być sypki to tłuszczu dodać i nie rozgotować.
> Najlepszy do tego ryż najtańszy, a
> kilogramowej torebki.
jeśli biały to się zgadzam.
--
wojmat <w...@o...pl>
http://wjm.blog.pl
|