Data: 2006-04-22 13:15:32
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: " JaMyszka" <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
1.org.pl Member napisał:
> [...]
> + dwie miarki wody doprowadzamy do wrzenia (2 szklanki)
> + wrzucamy jeną miarkę ryżu (1 szklanka = 200gramów)
> + nakładamy pokrywkę (szczelną)
> + zmniejszamy ogień do minimum
> + 15 - 20 minut
> [...]
A potem pod pierzynę - tak moja mama gotowała;p
Ja leję dowolną ilość wody i jak ryż już jest dobry, to przelewam go przez
sito (wcześniej hartując zimną wodą;*-)
Robię tak, bo są różne gatunki ryżu (różny czas dogotowywania) i nie mam
cierpliwości kontrolować ich zakupu:(
Ostatnio w TvP produkował się jakiś spec od wschodniej kuchni - on mówił, że
ryż moczą przez 4 godz. przed ugotowaniem.
A przy okazji podam świetne żarełko;p
Gotować ryż wg tego przepisu na górze, ale jeszcze dodać 2 łyżki "Delikat do
zup i sosów" oraz garść suszonej natki pietruszki.
Pod koniec gotowania zeszklić na maśle 2 (pokrojone w kostkę) cebule i dodać
je do ryżu, jak już będzie gotowy (nie przyrumieniać).
Na koniec dosypać 2 garście (właściwie - wg uznania) startego na łezki
twardego sera (rodzaj preferowany). Oczywiście - wymieszać;]
Świetnie smakuje sam, ale też może być jako podstawa drugiego dania:)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|