Data: 2006-04-22 15:36:52
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik " JaMyszka" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e2da9k$qtf$1@inews.gazeta.pl...
> Ostatnio w TvP produkował się jakiś spec od wschodniej kuchni - on mówił,
> że
> ryż moczą przez 4 godz. przed ugotowaniem.
Moja Mama moczy. Kasze też. Szybciej się gotuje. Sposób znany w Polsce od co
najmniej początków XX wieku, a prawdopodobnie i szybciej .
> Gotować ryż wg tego przepisu na górze, ale jeszcze dodać 2 łyżki "Delikat
> do
> zup i sosów" oraz garść suszonej natki pietruszki.
Fuj... CO to jest "delikat"?? Czym normalnym to zastapic??
> Pod koniec gotowania zeszklić na maśle 2 (pokrojone w kostkę) cebule i
> dodać
> je do ryżu, jak już będzie gotowy (nie przyrumieniać).
> Na koniec dosypać 2 garście (właściwie - wg uznania) startego na łezki
> twardego sera (rodzaj preferowany). Oczywiście - wymieszać;]
> Świetnie smakuje sam, ale też może być jako podstawa drugiego dania:)
Brzmi ciekawie. I prosto (to jest komplement).
DJD
|