Data: 2005-03-14 13:57:49
Temat: Re: sałatki z sałaty lodowej
Od: "Jagna " <b...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sowa <m...@w...pl> napisał(a):
>
> Wcale nie prawda, sałata ma sporo kwasu foliowego, witamin - prowitaminę
A,
> oraz B1, B2, C, PP i E (czyli można śmiało rzec, że to zacne warzywo ma nie
> liche właściwości przeciwrodnikowe : ) ), zawiera też wapń, jod, mangan,
> potas, sód, i jakąś substancje czynną , która działa uspokajająco i
uśmierza
> ból (w medycynie ludowej sałatę polecano jadać kobietom cierpiącym na
> bolesne miesiączki oraz ciężarnym skłonnym do przedwczesnych skurczy, czy
> zdenerwowania)
> Ona tylko wygląda tak niepozornie. :)
Prawda prawda...
Oczywiście zawiera wszystkie te skłądniki o których piszesz ale nie są to tak
znaczące wartości. Np wspomniana przez Ciebie wit A - 192 (mikrogram w 100
gramach) a np szczypiorek ma 567, szpinak 702 liście pietruszki 902 a marchew
1656. Oczywiście są warzywa które maja mniej ale z racji tego ze nie
posiadają karotenu (barwnika) - kalafior, ziemniaki, czy korzeń pietruchy,
witaminy z gupy B - nie bedę pisać dokładnych wartości bo to są 3 zera po
przecinku mg(0,0045 - 0,0085) gdzie wiekszość warzyw ma ok 0,0coś tam
względnie 0,coś tam w 100 gramach. A weź np 100 gram sałaty i 100 gram
marchwi?? Jeśli chodzi o wit E to tez jest w tej grupie mniej posiadających,
wit C to mniej ma tylko ogórek i korzeniowe i suche strączkowe. Więc jak
widzisz zadna rewelka niestety... Nie mam tylko info o tej substancji
przeiwbólowej. Pozatym niestaty nie jest to warzywko które jadamy na codzień
i zadnych kosmpcznych ilości (jest lekka - na porcję dla jednej osoby przy
surówcze 3 składnikowej daje sie tylko ok 60g sałaty) więc nie jest
nadzwyczajnym źródłem mikroorganizmów. Ot takie podręcznikowe info:)
AgaL miłośniczka sałaty w sezonie - (rekord 3 głowki porządnej działkowej w
jednym podejściu:)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|