Data: 2005-03-14 17:45:02
Temat: Re: sałatki z sałaty lodowej
Od: "Juf" <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ladro wrote:
> Co można zrobić z sałaty lodowej z góry dzięki za sprawdzone przepisy
> pozdrawiam Grzesiek.
[Przepis bardzo banalny, ale mój] Ja robię tak: jeśli pomidory są bardzo
dojrzałe, czyli pełnia lata i skórki
już sie nie da zjeść, to robie taki dressing:
oliva - oczywiście extra vergine, cytryna, pieprz (duzo pieprzu), cebulka,
bazylia, ząbek czosnku (siekam) i jeden pomidorek. Pomidorka miksuję tak
aby się z niego zrobił soczek (uzywam miksera ręcznego). Mieszam,
ewentualnie dodaję szczypte cukru pudru, ale tylko tak dla podkreslenia
smaku. Sól wg uznania, ja tam soli mało uzywam.
Teraz wsad: sałatę kroję, bo dartej nie lubię. Pomidorki kroję w
nieregularne klocki.
Oliwki, jesli nienadziewane pastą, to kroję w połówki. Może być tez
posiekana rzodkiewka. I teraz koniecznie ważna rzecz! Najpierw do michy
idzie sałata,a to pomidory, i jak juz leżą to je solę - puszczą soczek,
który zwilży sałatę, potem wrzucam reszte towarzystwa. Niech polezy z 15
minut. Potem polewam dressingiem i lekko mieszam łychami do sałaty.
Smacznego! Do tego koniecznie lampa winka.
UWAGA! jeśli się nie robi dresingu osobno, tylko wszystko wlewa na sałatę,
to podpowiem ciekawostkę - oliwy nie lać, tylko spryskać. Ale gdzie kupić
spryskiwacz nadający się tłuszczu?? Kiedyś widziałem takie urządzonko we
Włoszech, ale było nieczynne, a potem już nie mogłem kupić. Ktoś widział
spryskiwacz do olivy? Tzn. naczynie szklane, rurka i pompka z polietylenu.
Pozdrawiam
Juf! 2113
|