Data: 2001-09-29 07:38:18
Temat: Re: sambal oelek
Od: <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> To teraz napisz co się pod tym kryje? :-)
> pozdr. Jerzy
>
Pozwole sobie odpowiedziec:
sambal: ogolenie przyprawa, wlasciwie sos, oparta na papryce chili, stosowana
glownie w kuchni indonezyjskiej lub w zeuropeizowanej "postkolonialnej" wersji
powstalej dla Holedrow i zwanej tam "inyjskiej" w domysle "wschodnio-
indyjskiej", goewnnie w rijsstafel i do potraw miesnych. Nnie pamietam, co
znaczy oelek - (jak znajde, to dopisze) ale pami, ze s. manis jest
delikatniejszy od oelek, sa jeszcze wersje z roznymi dodatkami: ostrygi itp.
wiec drugi czlon oznacza dodatkowy skladnik sosu, decydujacy o smaku.
skald sambal oelek: papryka chili, sol kuchenna, ocet i konserwant E 210,
pozdr.,
Marzanna
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|