Data: 2000-09-05 22:38:05
Temat: Re: schab
Od: d...@e...net.ae (Tom-W)
Pokaż wszystkie nagłówki
Monika Mężyńska wrote:
>
> Katarzyna Kikowska wrote:
> >
> > Witam grupę.
> > Chcę przyrządzić schab ze śliwkami (upiec w całości, a śliwki wsadzić w
> > środek). Czy śliwka kalifornijska suszona będzie dobra? Jak przyprawić taki
> > schab? Może moczyć w jakieś zalewie, tak żeby mięsko wyszło pyszne?
>
> Śliwka kalifornijska suszona - jak najbardziej.
> I wino. Sporo czerwonego wina.
Wszystkie przepisy dosc skomplikowane -co nie znaczy ze nie dobre!!
A prosty schab ze sliwkami mozna zrobic tak:
1.Moczy sie sliwki /o czym nikt nie pisal/ przez 3-4 godziny w
wodzie/winie jak
radzi Monika
2.Piecze sie schab /bez kosci/ w piekarniku na margarynie- u mnie maslo
sie
pali /posolony i umyty najpierw/ i polewa woda/winem-jak dobrze radzi
Monika
i po ok 30 min dodaje sie sliwki i posypuje kminkiem i majerankiem -
wiecej kminku
To tak na ok 30- 45 min przed wyjeciem .
3.Do wyjecia ma byc lekko rumiamy z wierzchu -wilgotny w srodku.
Plasterki na polmisku polane sosem. sliwki na plasterkach i boku.
Czego chciec wiecej? Chyba pucharow z winem wg dobrych rad Moniki!!
Ile czego?
Ano- po dwie-trzy sliwki na plaserek schabu grubosci 1.0 cm
a na osobe min 2-3 plasterki
a wiec z kilograma wyjdzie ok 4- 5 porcji
To tyle pamietam- bo tu u arabow nie ma schabu ,Oj nie!!
Ani wina !
tom
--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
|