Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!newspeer2.se.telia.net!
se.telia.net!news.glorb.com!sn-xit-04!sn-xit-10!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.
com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: schab inaczej
Date: Thu, 02 Dec 2004 13:33:48 -0800
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <con0eo$n1q$1@atlantis.news.tpi.pl> <conlri$10cu$1@wroclaw.net.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 30
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:223744
Ukryj nagłówki
"walkie!" wrote:
>
> I teraz tak:
> Schab nacinamy w paski, tak co 1 centymetr nie do końca docinając nożem
> żeby powstał taki grzebień. W te przerwy daje troche soli i majeranku i
> wcieram w mięso. Następnie w tę lukę wędruje odrobina chrzanu - tak pół
> łyżeczki na każdą lukę i także wcieram. Następnie jabłka, ze skórką ale
> bez gniazd nasiennych kroję w krążki i wkładam w luki w mięsie. Natępnie
> związuję nitką cały schab żeby się nie rozlazł. Ściśnięty schab
> nacieram oliwą, solą, pieprzem i majerankiem. Dalej schab ląduje na
> patelni z rozgrzanym olejem albo plantą i się ładnie rumieni na złoto. W
> tak zwanym między czasie nagrzewa się piekarnik do temperatury 180
> stopni. Gdy mięso jest rumiane pakuję je do naczynia żaroodpornego, na
> dnie którego znajduje się pokrojona w drobną kostkę cebula. Następnie
> podlewam wszystko sokiem jabłkowym i duszę pod przykryciem ok. 50 minut.
> Po upływie tego czasu naczynie zostaje odkryte żeby schab się jeszcze
> raz ładnie zrumienił i jabłka przypiekły.
>
> I powiem Wam całkiem smaczne to jest :)
>
> -
Genialny pomysl! Dzieki, na pewno zrobie wkrotce, jak tylko mi sie indyk
skonczy:)))
Magdalena Bassett
|