Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia schaboszczak po prowansalsku a'la Dajczak Re: schaboszczak po prowansalsku a'la Dajczak

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: schaboszczak po prowansalsku a'la Dajczak

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
nemesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: bella <b...@a...pl.usunto>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: schaboszczak po prowansalsku a'la Dajczak
Date: Mon, 18 Apr 2005 11:57:10 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 74
Message-ID: <d3vvmh$2ma$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d3tjfp$61f$1@news.onet.pl>
<w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: acb130.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1113817617 2762 83.16.53.130 (18 Apr 2005 09:46:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 18 Apr 2005 09:46:57 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.6b) Gecko/20031205
Thunderbird/0.4
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <w...@n...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:237424
Ukryj nagłówki


> Tylko co ten schaboszczak miał wspólnego z kuchnią prowansalską, poza
> użyciem gotowej mieszanki ziołowej, czosnku (suszonego!!!) i oliwy extra
> virgin do kartofli?
>
> Na mój gust stanowczo przesadziłeś z dosmaczaniem. Typowe dla
> początkujących, mija z czasem.
>
> Władysław

Tylko po to napisales ten post???????
Żeby pokazac, że już nie jesteś początkujacym ??????

Kazdy Twój post to krytyka.. ..
Czy sprawia Ci przyjemność pokazywania "młodszym" - "kto tu jest
najmądrzejszy"?

Wiesz co, nie lubię pyskówek i nie biorę w nich udziału ...
i nie jestem poczatkująca w kuchni....
i wczoraj na obiad zrobiam tradycyjnego schaboszczaka (dzieci prosiły)
do tego ziemniaki "po staremu" i zieloną sałatę ze śmietaną.
(ziemniaków nikt nie ruszył bo "niesmaczne", kotlet zjedzony do połowy,
sałate musiałam "dorabiać' )

i po przeczytaniu postu Tomka Dajczaka pomyślałam.. fajnie.. jakieś
urozmaicenie..
Zwykły schaboszczak z ziołami.. i już inaczej pachnie
zwykłe ziemniaki z koperkiem i suszoną cebulą .. mogło być ciekawie..

ale jak w odpowiedzi przeczytałam
"Typowe dla początkujących, mija z czasem."

to nie wytrzymałam ..

Tomku!

Mam nadzieję, że ci nie minie !
Ze zawsze bedziesz miał ochotę na eksperymenty w kuchni.
Jeśli smakuje ci przysłowiowy smalec z dżemem to tak jedz bo:
smaczne jest nie to co napisane w książce ale to co komu smakuje.

Jakież byłoby nasze życie gdybyśmy przychodzili do kuchni , otwierali
przepis 163 i gotowali..
i tak każdego dnia..
Bylibysmy ........... ZGORZKNIALI! Żadnego życia .. jak maszyna.

Czy o to chodzi w kuchni???

To nie o to chodzi moim zdaniem.. ale o to, by za każdym upichcic coś
czym sprawi się przyjemność sobie i tym, którzy będą to jedli, aby
trafić w gust.
Każdego nia mamy inny nastrój i każdego dnia możemy mieć inny "smak" i
jeśli przyjemność sprawi nam jedzenie ziemniaków z tysiącem rodzajów
ziół to jest to nasza i tylko nasza sparawa i nie znaczy to, że
jesteśmy początkującym ale takie właśnie danie nam smakuje.
Jeśli przygotowanie potrawy czy też sam smak sprawił nam radośc, to
można podzielić się przepisem (pomysłem) ze swiatem.. bo są na grupie
osoby, które czytają przepisy i często wykorzystują różne (nawet
najdziwniejsze) pomysły w swojej kuchni.

żeby nie było [OT]

wczoraj na deser zrobiłam dzieciom
lody z galartką pokrojoną w kosteczkę, bananami, winogronem i
mandarynkami, polane bitą śmietana, przybrane listkiem miety
"własnoręcznie hodowanej"

polecam..
zrobiło się już tak wiosennie :)

Teraz czekamy na truskawki :)
--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń "usunto" z mojego adresu.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
18.04 Wladyslaw Los
18.04 flower
18.04 Tomasz Dajczak
19.04 bella
20.04 Rafał Wylociński
21.04 Hania
21.04 Wladyslaw Los
21.04 dżdżownica
21.04 Hania
21.04 JerzyN
22.04 Hania
22.04 JerzyN
22.04 JerzyN
22.04 dżdżownica
22.04 JerzyN
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem