Data: 2004-01-22 16:24:00
Temat: Re: semolina
Od: "Vefour.PL" <v...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 22 Jan 2004 15:44:28 +0100, zmora wrote:
> czy wiecie gdzie mozna kupic taki rodzaj mąki ( w Wawie ) ?
> Ogladalem ostatnio "Kuchanię z Okrasą" i gosc robil cisto makaronowe z
> dodatkiem semoliny ( podobno jest wtedy bardziej sprężyste tj - al dente).
>
> ukłony
Ściśle rzec zbiorąc semolina nie wpływa na "al dente" - al dente to ten
moment gotowania makaronu, kiedy jest on "just in time" - różnie tow
ygląda,w zalezności od preferencji, z reguły znacznie wcześniej niż w
Polsce.
Makaron z semoliną faktycznie jest inny, co dziwić nie może. Ja lubię
specyficzną teksturę, która sie tworzy na np. papardelle. Pamiętaj, że
takie ciasto wyrabia się trudniej i wolniej niż normalne, więc na początek
ostrożnie z tą mąką.
Nie wiem niestety gdzie można ją kupić w Warszawie - ja proszę znajomych o
przywóz, 1 kg kosztuje ok 1Euro.
V.
|