Data: 2006-01-26 10:43:32
Temat: Re: ser
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> Le mardi 24 janvier 2006 ? 15:27:40, dans <dr5dh1$15i$1@news.onet.pl> vous écriviez
:
>
>> czy ktos kiedys probowal zrobic domowym sposobem ser dojrzewajacy ( na
>> sposob tych francuskich)? ja probowalem ,zsiadle mleko trzymalem w pojemniku
>> z dziurkami (zeby serwatka sciekala) przez 2 tyg w chlodnej ale suchej
>> piwnicy, smak i zapach byl ok
To tak jak z winem, co kraj to obyczaj a i metod od groma.
Masz podpuszczkę? Bo to podstawa do produkcji serów dojrzewających.
> To i tak niezle :)
> Mi tak ser obrosl plesnia (daka duza szara broda), ze mimo ze
> wytlumaczono mi ze to normalne to nie osmielilam sie skosztowac.
[...]
Najnormalniej w świecie taką pleśń się obmywa czystą ściereczką i to jak
tylko się pojawi, ser był jak najbardziej dobry, istotne jest to co
zachodzi wewnątrz gomółki.
pozdr. Jerzy
|