Data: 2001-08-16 10:41:19
Temat: Re: ser owczy
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik mors <m...@o...chelm.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3b777b69$...@n...vogel.pl...
> Witam wszystkich serdecznie!
> Mam pytanie, czy ktos zna przepis na ser z mleka owczego - bundz i
bryndze.
Bundz to świeży (słodki) ser uzyskany ze śkwaśniałego mleka owczego
(podgrzanego) i odciśniętego z serwatki.
Bryndza to owczy ser który należy zemleć w maszynce, wymieszać z solą (ok.
2 łyżki/1 kg bundzu), ubić w kamiennym garnku lub drewnianej fasce.
Obciążyć deszczułką lub talerzykiem i kamieniem. Po 2 - 3 miesiącach
bryndza jest dojrzała.
Pozdrawiam, Jerzy
|