Data: 2001-08-17 05:41:31
Temat: Re: ser owczy
Od: "mors" <m...@o...chelm.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Serdeczne dzieki!!!
Biore sie do roboty.
Odezwe sie za 2 lub 3 miesiace i opowiem jak mi wyszlo.
Wojtek
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9lg7oj$nao$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Użytkownik mors <m...@o...chelm.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3b777b69$...@n...vogel.pl...
> > Witam wszystkich serdecznie!
> > Mam pytanie, czy ktos zna przepis na ser z mleka owczego - bundz i
> bryndze.
> Bundz to świeży (słodki) ser uzyskany ze śkwaśniałego mleka owczego
> (podgrzanego) i odciśniętego z serwatki.
>
> Bryndza to owczy ser który należy zemleć w maszynce, wymieszać z solą (ok.
> 2 łyżki/1 kg bundzu), ubić w kamiennym garnku lub drewnianej fasce.
> Obciążyć deszczułką lub talerzykiem i kamieniem. Po 2 - 3 miesiącach
> bryndza jest dojrzała.
> Pozdrawiam, Jerzy
>
>
>
|