Data: 2001-07-18 20:58:09
Temat: Re: ser zolty/ser domowy
Od: "Slavek Siegmund" <s...@s...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Juz czuje ten wspanialy "zapach", a tak nawiasem to ten ser jest topiony.
pozdrawim,
Slav
"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:ejqblt0sopfegs0m78oeg4nhief0h5la2r@4ax.com...
> Magda! Pien murszeje a ser gliwieje... a moze odwrotnie...
>
> Krysia
>
> P.S. Tata mojej kolezanki stawial talerz tego przysmaku na
> ...szafie w kuchni - wysoko = cieplo. I on to potem (juz bez
> jajecznych dodatkow, ale tez z kminkiem i/lub czosnkiem) powoli
> smazyl na patelni.
>
> >
> >
> >Szymon Konieczny wrote:
> >>
> >> pytanie z rodzaju dziwnych...
> >> czy jest mozliwe otrzymanie sera zoltego domowym sposobem?
> >> poprosilbym ewentualnie o przepis.
> >>
> >> --
> >> Szymon
> >
> >
> >mozna zrobic zolty ser topiony domowym sposobem, ktory jest bardo pyszny
> >moim zdaniem. Babcia Maniuta w Poznanskim robila go tak:
> >Pokruszyc twarog w stalowej lub emaliowanej misce, posypac lyzeczka sody
> >oczyszczanej. Na drugi dzien lub gdy zmurszeje i bedzie wygladac jak
> >pokryty biala plesnia umiescic miske na garnku z goraca woda, dodac
> >jedno zoltko, kminku do smaku i odrobine soli i ogrzewac, az caly bedzie
> >stopiony i zolty. I juz. Przelac do mniejszego naczynia, przykryc i
> >trzymac w lodowce.
> >Magdalena Bassett
>
> K.T. - starannie opakowana
|