Data: 2001-07-18 20:00:44
Temat: Re: ser zolty/ser domowy
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magda! Pien murszeje a ser gliwieje... a moze odwrotnie...
Krysia
P.S. Tata mojej kolezanki stawial talerz tego przysmaku na
...szafie w kuchni - wysoko = cieplo. I on to potem (juz bez
jajecznych dodatkow, ale tez z kminkiem i/lub czosnkiem) powoli
smazyl na patelni.
>
>
>Szymon Konieczny wrote:
>>
>> pytanie z rodzaju dziwnych...
>> czy jest mozliwe otrzymanie sera zoltego domowym sposobem?
>> poprosilbym ewentualnie o przepis.
>>
>> --
>> Szymon
>
>
>mozna zrobic zolty ser topiony domowym sposobem, ktory jest bardo pyszny
>moim zdaniem. Babcia Maniuta w Poznanskim robila go tak:
>Pokruszyc twarog w stalowej lub emaliowanej misce, posypac lyzeczka sody
>oczyszczanej. Na drugi dzien lub gdy zmurszeje i bedzie wygladac jak
>pokryty biala plesnia umiescic miske na garnku z goraca woda, dodac
>jedno zoltko, kminku do smaku i odrobine soli i ogrzewac, az caly bedzie
>stopiony i zolty. I juz. Przelac do mniejszego naczynia, przykryc i
>trzymac w lodowce.
>Magdalena Bassett
K.T. - starannie opakowana
|