Data: 2004-10-05 12:07:12
Temat: Re: sernik - jak i z czego ??
Od: Theli <g...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
BasiaBjk wrote:
>
>
> Ująłeś mnie tym, że chcesz tacie zrobić sernik, więc zanim odeślą cię do
> googla bierzmy się do dzieła:
> Robisz spód z ciasta kruchego (15 dag mąki, 1 żółtko, pół kostki
> masła,1/3 szklanki cukru - zagniatasz ciasto, dajesz do lodówki,
> schlodzonym wykładasz tortownicę)
> Masa serowa: 1 kg pysznego wiejskiego sera - to jest podstawa, żadnych
> potrójnie mielonych wytowrów z hipermarketowego kubełka. Ser kupujesz na
> placu targowym lub tłusty twaróg na wagę w sklepie, ma być świeży-
> spróbuj kupując.
Tu sie akurat nie zgodze, w kazdym razie, nie do konca. Takie kubelkowe serki sa
czasami lepsze niz wlasnie sklepowy twarog kupowany na wage (jesli juz, to wole
kupowac twarog w kostkach, przynajmniej data waznosci jest nadrukowana, a taki
wazony to jak pudelko czekoladek ;) nigdy nie wiesz, co ci sie trafi). No, ale
trzeba kupic kilka i przetestowac.
Th.
|