Data: 2004-10-04 19:44:44
Temat: Re: sernik - jak i z czego ??
Od: Wiktor Moskwa <w...@d...im.pwr.wroc.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
BasiaBjk napisał(a):
> Ująłeś mnie tym, że chcesz tacie zrobić sernik, więc zanim odeślą cię do
> googla bierzmy się do dzieła:
> Robisz spód z ciasta kruchego (15 dag mąki, 1 żółtko, pół kostki
> masła,1/3 szklanki cukru - zagniatasz ciasto, dajesz do lodówki,
> schlodzonym wykładasz tortownicę)
> Masa serowa: 1 kg pysznego wiejskiego sera - to jest podstawa, żadnych
> potrójnie mielonych wytowrów z hipermarketowego kubełka. Ser kupujesz na
> placu targowym lub tłusty twaróg na wagę w sklepie, ma być świeży-
> spróbuj kupując. Do tego: 6 świeżych jajek, najlepiej jak największych,
> 30-40 dag cukru pudru. Kostka masła.
> [..]
> Nie dodawaj zadnych mąk, proszków do pieczenia czy innych "polepszaczy",
> nie trzeba. Jesli nie będzie bardzo puszysty (powinien się taki udać)
> nie ma tragedii, na pewno będzie smaczny. Powodzenia :)
Po pierwsze to witam wszystkich grupowiczów :)
A co do sedna sprawy: ja do sernika dodaję jeszcze ziemniaka gotowanego
(raczej większego i niesolonego). Wtedy jest trochę delikatniejszy.
Tzn tak mi się wydaje, dla paru znajomych to jest herezja kulinarna:)
Ze spodem z ciasta jeszcze nie próbowałem, ale może następnym razem.
pozdrawiam!
--
Wiktor Moskwa
|